Leerstellingen en kompassen

‘Don’t be trapped by dogma, which is the result of other people’s thinking.’ Deze uitspraak van Steve Jobs prijkt bovenaan de website van Arnold Timmerman, zelfontwikkelingscoach, boekenschrijver, leider van ‘mind-body health’ seminars, organisator van leiderschapsprogramma’s en conflictoplossingen, fotograaf, therapeut, wat is hij eigenlijk niet? Met de methode Dogma Detox helpt hij mensen die vastgelopen zijn in hun huidige leefsituatie in te zien welke dogma’s hen tegenhouden hun eigen pad te volgen in plaats van een extern bepaald pad.

“Er vindt een paradigmaverschuiving plaats,” zegt Timmerman. “Generaties voor ons waren bezig met een naoorlogse wederopbouw waarbij het nodig was een zekerheidsstelsel te creëren.” Volgens Timmerman zijn in deze tijd bepaalde structuren ontstaan waar we ons nog steeds aan vasthouden: een opleiding volgen, een baan krijgen, een partner vinden, een huis kopen. “Het is die generaties met de paplepel ingegoten om te luisteren naar externe autoriteiten zoals de professoren, de politici en de bollebozen in de financiële wereld.” Steeds meer mensen zien nu in dat deze invloeden van buiten niet meer datgene is waardoor we ons willen laten leiden. Men gaat steeds meer vertrouwen op het innerlijke kompas.

Dat innerlijke kompas is waar Timmerman veel mee werkt tijdens zijn coachingsessies en zijn andere werkzaamheden. Dogma Detox is, zoals hij het zelf zegt, het resultaat van dertig jaar zelfonderzoek. Na zijn studie rechten en zijn tijd als lid én praeses van sociëteit Minerva in Leiden waar hij een goed netwerk opbouwde, kreeg hij een baan bij Unilever aangeboden: een baan waar menig student op de carrièrebeurs van droomde. Maar hij merkte dat de wijzer van zijn innerlijke kompas niet die kant op stond. Hij sloeg de baan af en besloot als fotograaf te gaan werken. Zo reisde hij een jaar lang heel Europa door.

“Ik werd verguisd door mensen van mijn huis en van mijn jaarclub, er werd echt over me geroddeld.” Toen Timmerman weer terug in Nederland kwam en bij een uitgeverij kwam te werken, haalden zijn vrienden dan ook opgelucht adem dat hij weer een ‘echte’ carrière had opgepakt. “En toen ging ik naar een cult!” Althans, zo leek het. Timmerman verhuisde naar Wales om met zijn vriendin en latere vrouw, die hij toen nog maar een maand kende, ‘mind-body health’ seminars te organiseren. “Ik ging ineens naar een vrouw die het had over de transformatie van het lichaam en die zei dat het lichaam zichzelf kan genezen. Ja, daar werden hele gesprekken over gehouden, dat hoort erbij. Maar andere mensen voelden zich juist geïnspireerd.”

Een vastomlijnde, aan geen discussie meer onderhevige leerstelling. Dat is de definitie van dogma volgens Van Dale. Het dogma van de naoorlogse wederopbouw: als je maar een degelijke opleiding, baan, huis en partner hebt, komt het allemaal goed en kunnen jullie zonder zorgen je kroost opvoeden. Als niet, dan ben je waarschijnlijk niet meer te redden. Tel daar het dogma van de prestatiemaatschappij bij op, waar iedereen een talent heeft dat hij of zij moet en zal benutten, en het onheil is geschied. Twintigers hebben aan enorm veel verwachtingen te voldoen, terwijl ze nog maar nauwelijks weten of ze überhaupt wel de juiste studie hebben gekozen.

Dogma Detox moedigt aan om je niet te houden aan zulke restricties die door externe partijen worden opgelegd. Timmerman woont nu in Spanje, en ook die beslissing heeft hij genomen door naar zijn innerlijke autoriteit te luisteren en niet naar stemmen van buiten. Is hij dan nooit onrustig of onzeker, heeft hij nooit twijfels? “Onrust is er altijd. Het gaat erom wat je ermee doet. Als de onrust echt begint aan te kloppen, dan is het tijd om daarnaar te luisteren. Maar als er ineens weer een enorme inspiratie en passievolle energie op mijn pad komt, dan laat ik me door die passie leiden en niet door de onrust en de twijfels.”

Timmerman heeft een uitgebreid netwerk door zijn tijd bij Minerva, zijn werk bij de uitgeverij en zijn vele ontmoetingen tijdens zijn reizen en de seminars.  Hij heeft in die zin een vangnet en is bovendien een creatief persoon die een uitdaging durft aan te gaan als dat goed voelt. Maar wat als je wel je innerlijke kompas wil volgen en je niet wil laten leiden door dogma’s, maar niet rigoureus naar het buitenland wil verhuizen of je vaste baan wil opzeggen? En wat als je nooit in een commissie of bij een vereniging hebt gezeten tijdens je studententijd of bijvoorbeeld heel verlegen bent? Timmerman: “Ik ben iedere keer in het diepe gesprongen en daardoor zijn de avonturen vrij groot geworden. Maar het kan ook op kleinere schaal, het hoeft niet zo levensveranderend te zijn. Je hebt inderdaad naar buiten toe te treden om mensen te laten weten dat je geïnteresseerd bent in iets. Stel daarom eens de vraag ‘hey wat doe jij?’, praat met mensen. Want als je niets doet, gebeurt er niets.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s