Falen op Vlieland

Yes! Er komt steeds meer aandacht voor falen, laatst ook weer op Into The Great Wide Open. Tijdens het festival op Vlieland was ik bij De avond van het falen, een masterclass van Remko van der Drift. Faalkundige, noemt hij zichzelf, en hij is oprichter van het Instituut voor Faalkunde. Fantastisch concept, als je het mij vraagt. Maar wat had hij ons allemaal te vertellen daar in de Bolder?

Kort door de bocht: fouten maken is heel normaal en broodnodig als je wil slagen. Remko raakte geïnspireerd door dit thema door improvisatietheater, waar hij veel aan doet. Daarbij is falen onontkoombaar. Je maakt negen van de tien keer een mislukte grap maar die ene grap die geslaagd is, daar doe je het voor.

Falen is geen doel op zich, maar het is een middel om ergens te komen.

Remko vindt het belangrijk om dat falen centraal te stellen. Falen is geen doel op zich, maar het is een middel om ergens te komen. Hij vertelt over Carol Dweck, een Amerikaanse professor in de psychologie die het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset uitlegt. Mensen met een vaste mindset zien het leven als een test, waar mensen met een groeimindset het als een cursus zien. Vaste mindsetters focussen te veel op het eindresultaat, in plaats van op het proces.

Daar rinkelt gelijk een bel bij mij. Bij een van de eerste ontmoetingen met mijn psycholoog tekende ze een grote berg op haar whiteboard. Toen een rechte lijn naar de top. “Die weg wil jij nemen”, zei ze.  “Maar”, en toen tekende ze een weg met trappetjes, “je moet kleine stapjes nemen, en genieten van het hier en nu.”

Het hier en nu, wat is dat nou weer, dacht ik toen. Ik snapte er niets van. Ik was negentien en zat daar met een verwijsbrief van de dokter waar iets in de trant van ‘identiteitscrisis’ op stond. Maar na een paar maanden begon ik het te begrijpen. Ik leerde steeds meer in het heden te leven, en raakte niet meer in paniek van de gedachte aan het eindresultaat. Die berg die mijn psycholoog toen tekende, ben ik nooit vergeten. En hij komt telkens terug. Ook weer op Vlieland, bij Remko van der Drift en Carol Dweck.

Bij een van de eerste ontmoetingen met mijn psycholoog tekende ze een grote berg op haar whiteboard. Toen een rechte lijn naar de top. “Die weg wil jij nemen”, zei ze.

Me verdiepend in het Instituut voor Faalkunde kom ik alleen maar meer evenementen met faalthema’s tegen. Screw Up, het evenement uit Groningen waar ik eerder over schreef, is dus helemaal niet enig in zijn soort. Het ‘Ga op je bek festival’, ooit van gehoord? Dat vond in 2012 al plaats. En FuckUp Nights, dat is zelfs een internationale organisatie! We tell the stories no one wants to tell”, is hun motto. De Amsterdamse editie is op 3 oktober in LAB111. Heengaan!

Nu kunnen Remko en Carol natuurlijk zelf veel meer vertellen over falen, de vaste mindset en de groeimindset. Ik kocht Remko’s boek: Fouten maken moed, dat je leert omgaan met je fouten. Hoofdstuk één: De neurotische jacht naar succes. Goede binnenkomer. En hieronder kun je zo’n leuke, super-Amerikaanse animatie bekijken over de groeimindset van Carol Dweck. Wees geïnspireerd.

Bron afbeelding: Instituut voor Faalkunde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s