Waarom Submarines?

“We all live in a yellow submarine,” werd vijftig jaar geleden door een groep twintigers gezongen. Wat ze daar toen mee bedoelden? Niemand weet dat echt precies. Maar ik luisterde er als twintiger anno 2017 naar en hoorde dit.

Ik ben Bachelor of Arts, Bachelor of Science en masterstudent Journalistiek. Ik heb een universitair Honoursprogramma gevolgd en ben mijn tweede master al aan het plannen. Ik heb het gevoel dat ik in een hoogopgeleide, stadse bubbel leef, een onderzeeër zo je wil, waar van me verwacht wordt dat ik in iets excelleer. Bepaalde mijlpalen zoals afstuderen, samenwonen en een ‘volwassen’ baan hebben, lijken bovendien deadlines te hebben. Haal je ze niet, dan is er wat mis met je.

Met mijn omgeving leef ik onder druk, in een vaartuig onder water. Onze profielfoto’s op sociale media zijn als patrijspoortjes. We zien maar een piepklein gedeelte van iemands gehele persoon. Terwijl achter elk van die raampjes een heel individueel leven zit, met een eigen karakter, talent en ambitie maar vooral met eigen tekortkomingen en angsten. Op sociale media krijgt niemand te zien wat er in die onderzeeër allemaal verborgen zit, maar in het echte leven presenteert men vaak ook zijn oppervlakkige zelf.

Ik vind het maar niets om in zo’n prestatiebubbel te leven. Het bezorgt me faalangst, druk om te presteren en het maakt dat ik nog steeds op zoek ben naar die ene uitblinkpositie voor mezelf.

Toch hoeven we niet gevangen te zitten in zo’n onderzees vaartuig. We kunnen besluiten om op te stijgen, aan land te gaan en onze individuele wensen, capaciteiten en vooral ook onze tekortkomingen volledig bloot te stellen aan de rest van de wereld.

Om deze beweging aan te wakkeren, schrijf ik over mensen, gebeurtenissen, boeken of andere aanwijzingen die laten zien dat het anders kan dan die mijlpalen met een deadline en dat ‘collectieve pad’ dat we denken te moeten bewandelen’. Zo kan ik zelf rustiger worden en misschien ook aan anderen laten zien dat het onnodig is om elke seconde van de dag maximaal te willen leven.

Ontwerp banner: Vincent Prinsse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s